top of page
Search
  • Writer's pictureChristos Arfanis

Andy Stapp - Συνέντευξη


Από:Χρήστος Αρφάνης 9 September, 2021


Το Three Pixels Lab και ο Χρήστος Αρφάνης εξασφάλισε μια αποκλειστική συνέντευξη με τον Andy Stapp, σκηνοθέτη της βραβευμένης ταινίας Destination Marfa. Στη Destination Marfa του Stapp συμμετέχουν οι Tony Todd (Candyman, Scream: The TV Series, 24), Stelio Savante (Infidel, Running For Grace, Ugly Betty), Richard Riehle (The Man from Earth, Casino), Neil Sandilands (News of the World, The Flash), Tracy Perez (East Los High, Animal Kingdom) και ο Kyle Cotton (Angel of Death, Street Survivors: The True Story of the Lynyrd Skynyrd Plane Crash).

Χρήστος Αρφάνης: Ποιος έχει τη μεγαλύτερη επιρροή σε εσένα ως σεναριογράφος και σκηνοθέτης και τι σου αρέσει στη σκηνοθεσία; Andy Stapp: Μεγαλώνοντας ήμουν μεγάλος θαυμαστής του Twilight Zone του Rod Serling. Μου άρεσε πώς μπορούσε να αποτυπώσει την ουσία της απόδοσης, της ιδιαιτερότητας και των παράξενων συναισθημάτων που έρχονται με τις ιστορίες των 30 λεπτών. Αυτό είναι δύσκολο να γίνει ειδικά χωρίς να περάσουμε στο είδος του τρόμου. Η δεκαετία του ’80 είναι σίγουρα η αγαπημένη μου δεκαετία και ο John Hughes ήταν μια ιδιοφυΐα στο να απεικονίσει το εφηβικό πνεύμα στην κινηματογραφική ταινία ως ψυχαγωγία. Μέχρι σήμερα οι ταινίες του με επαναφέρουν σε αυτό το νεανικό συναίσθημα απλά και μόνο επειδή η τεχνική του στο να γράφει ιστορίες για τα εφηβικά χρόνια ήταν τόσο αληθινή. Καθώς έγραφα το Destination Marfa, προσπάθησα να διατηρήσω μια ισορροπία μεταξύ αυτών των στυλ γραφής. Στο τέλος αισθάνομαι ότι το Destination Marfa έχει μια αίσθηση “Εάν ο John Hughes έγραψε ένα επεισόδιο του Twilight Zone“. Ένας σκηνοθέτης πρέπει να έχει μυαλό που βλέπει μια ιστορία σε φωτογραφίες σε πραγματικό χρόνο. Αυτό είναι που δουλεύει το μυαλό μου. Έχω ένα υπόβαθρο στην τέχνη, οπότε είναι φυσικό να βλέπω πράγματα εκ των προτέρων. Αυτό μου αρέσει πολύ στη σκηνοθεσία, την ικανότητα να φέρνω λέξεις σε ένα κοινό σε μορφή βίντεο που όχι μόνο μιλάει οπτικά, αλλά αποτυπώνει το συναίσθημα κάθε σκηνής. Απολαμβάνω να το κάνω αυτό.

Χρήστος Αρφάνης: Ποιες είναι οι πέντε αγαπημένες σου ταινίες όλων των εποχών; Andy Stapp: It’s a wonderful Life, Rear Window, The Perfect Getaway, A simple plan, The Hateful Eight.

Χρήστος Αρφάνης: Τι συμβουλή έχεις για όσους επιθυμούν να ασχοληθούν με τη βιομηχανία (σ.σ. του κινηματογράφου) και τι πιστεύεις ότι λείπει από τη σημερινή (σ.σ. κινηματογραφική) ψυχαγωγία; Andy Stapp: Η συμβουλή μου σε νέους ανθρώπους που έρχονται στην κινηματογραφική βιομηχανία είναι να ΜΗΝ αφήσετε τη φύση αυτής της επιχείρησης να σας αποπροσανατολίσει. Αυτή η βιομηχανία είχε διαμορφώσει τους ανθρώπους σε μια στάση “καλά, γράφω μόνο, δεν σκηνοθετώ, δουλεύω μόνο στον ήχο, δεν επεξεργάζομαι βίντεο, κ.λπ., κ.λπ., κ.λπ.” Θα έλεγα σε άτομα να μπουν εκεί και να μάθουν ό,τι μπορούν σε κάθε τμήμα. Ένα ισχυρό άτομο γεννιέται όταν γίνεται αποτελεσματικό σε όλες τις πτυχές της προ-παραγωγής, της παραγωγής και της μετα-παραγωγής. Η σημερινή διασκέδαση έχει ακόμα μια μεγάλη πόρτα για νέες ιστορίες και νέους τρόπους να τις διηγηθούμε. Το Hollywood έχει γίνει πολύ δημοφιλές με τους Batman, Spiderman, 1,2,3 κ.λπ. Υπάρχουν ακόμα πολλά να ειπωθούν σε αυτόν τον κόσμο και υπάρχουν πολλοί καλοί άνθρωποι που λένε ιστορίες που περιμένουν να ανακαλυφθούν.

Χρήστος Αρφάνης: Πιστεύετε ότι τα social media σας βοήθησαν να προωθήσετε τη δουλειά σας σε ευρύτερο κοινό από όλο τον κόσμο; Andy Stapp: Τα social media είναι ο απόλυτος λόγος που το σενάριο του Destination Marfa έγινε αντιληπτό στο Hollywood. Όταν συνέβη αυτό, ένας μεγάλος αριθμός ηθοποιών, ανδρών και γυναικών του Hollywood έλαβε γνώση αυτής της παραγωγής. Μέχρι σήμερα είναι για μένα εκπληκτικό το πόσο μεγάλα ονόματα που έστειλαν αιτήσεις. Ήταν σουρεαλιστικό.

Χρήστος Αρφάνης: Τι σε ενέπνευσε να δημιουργήσεις μια ταινία για τη Marfa; Andy Stapp: Άκουσα για τα φώτα της Marfa το 2010. Είμαι σκεπτικιστής από τη φύση μου, οπότε (σ.σ. το φαινόμενο) με παρέσυρε να το ελέγξω. Πήγα εκεί και το πρώτο βράδυ είδα τα φώτα. Σκέφτηκα, γιατί δεν έχει υπάρξει μια ιστορία για αυτό το φαινόμενο του δυτικού Τέξας στην έρημο; Μετά μου ήρθε στο μυαλό, εδώ είναι μια μεγάλη ευκαιρία να γράψω ένα σενάριο και ξεκίνησα αμέσως!

Χρήστος Αρφάνης: Πώς ήταν η συνεργασία με τον Tony Todd και τον Stelio Savente, καθώς και τα υπόλοιπα ταλαντούχα άτομα του καστ και συνεργείο; Έχεις κάποιες αγαπημένες στιγμές από τα γυρίσματα του Destination Marfa που θα ήθελες να μοιραστείς; Andy Stapp: Ήταν απλά μια ευχαρίστηση, ήταν εύκολο να συνεργαστώ μαζί τους και μου επέτρεψαν ως σκηνοθέτη να διασφαλίσω ότι το όραμά μου για αυτήν την ταινία ήταν αυτό που επικρατούσε. Στα γυρίσματα με τον Stelio, οι πιο αξέχαστες στιγμές μου θα ήταν όταν θα έκανε αυτό το “Texas shuffle” ανάμεσα στις σκηνές των γυρισμάτων. Ήταν χορός, κάτι μεταξύ του line dance του Τέξας και ενός αναπηδήματος και όλοι θα γελούσαμε όταν θα το έκανε. Η πιο αξέχαστη στιγμή μου με τον Tony ήταν ένα ολονύκτιο γύρισμα. Ήμασταν έξω στη μέση του πουθενά στο σκοτάδι. Του είπα “Tony, μου πέρασε από το μυαλό ότι στέκομαι στο σκοτάδι στη μέση ενός φαραγγιού με τον Candyman“. Ο Tony χαμογέλασε και με τη βαθιά βαρύτονη φωνή του είπε “σε προκαλώ να πεις το όνομά μου 5 φορές“.

Χρήστος Αρφάνης: Υπάρχουν μελλοντικά projects στα οποία εργάζεσαι αυτήν τη στιγμή και θα μπορούσες να τα μοιραστείς μαζί μας; Andy Stapp: Αυτή τη στιγμή γράφω treatments σε άλλες 4 τρελές ιδέες που έχω. Το σχέδιό μου είναι να δημιουργήσω ένα ενδιαφέρον για ένα από αυτά τα 4 από πιθανούς μελλοντικούς επενδυτές πριν το μετατρέψω σε σενάριο. Κάθε μία από αυτές τις 4 (σ.σ. ιστορίες) είναι πολύ περίεργες ιστορίες που έχω την αίσθηση ότι μοιάζει με το Destination Marfa από την άποψη ότι είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε το είδος για την ιστορία.

Το Three Pixels Lab και ο Χρήστος Αρφάνης ευχαριστούμε πολύ Andy για τον χρόνο του και του ευχόμαστε τα καλύτερα με την ταινία του Destination Marfa και καλή επιτυχία σε όλα τα μελλοντικά του projects! Διαβάστε ακόμα την παρουσίαση του Three Pixels Lab για το Destination Marfa κάνοντας κλικ εδώ, ενώ μπορείτε να παρακολουθήσετε την ταινία στο Amazon Prime εδώ.

4 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page