top of page
Search
  • Writer's pictureChristos Arfanis

David Bateson - Συνέντευξη



David Bateson: Συνέντευξη με τη φωνή του Agent 47 Χρήστος Αρφάνης 27 August, 2021

Το Three Pixels Lab και ο Χρήστος Αρφάνης εξασφάλισαν αποκλειστικά μια συνέντευξη με τον David Bateson, τη φωνή του Agent 47! Ο David Bateson είναι Νοτιοαφρικανός ηθοποιός και κωμικός. Ο David έχει το δικό του στούντιο ήχου στην Κοπεγχάγη και ηχογραφεί τα πάντα, από εταιρικές παρουσιάσεις έως διαφημίσεις, για πελάτες σε όλο τον κόσμο. Είναι περισσότερο γνωστός ως η φωνή του Agent 47, του πρωταγωνιστή της σειράς βιντεοπαιχνιδιών Hitman της IO Interactive, έχοντας παίξει το ρόλο από το έτος 2000 σε καθένα από τα οκτώ κύρια παιχνίδια του franchise και έχει χρησιμεύσει επίσης ως φωνή για διαφημίσεις και διάφορα projects της Lego.

Χρήστος Αρφάνης: Γεια σου David και σε ευχαριστώ για τον χρόνο σου και την τιμή! Σου άρεσε η υποκριτική από την παιδική ηλικία; Καθώς είσαι και ηθοποιός φωνής, πέραν από παραδοσιακός ηθοποιός, ποια ενασχόληση προτιμάς περισσότερο και γιατί; David Bateson: Ως παιδί (σ.σ. με την οικογένεια μου) μετακομίζαμε πολύ. Πήγα σε 9 σχολεία σε 12 χρόνια. Αυτό σήμαινε ότι ήμουν πάντα το “νέο αγόρι” και ως εκ τούτου, περνούσα πολύ από τον χρόνο μου μάλλον προσπαθώντας να ταιριάξω με τα άλλα παιδιά προσπαθώντας να αντικατοπτρίσω τον “τύπο” ανθρώπων που εκείνοι ήταν και αυτό είναι που με έκανε να παρακολουθώ τις συμπεριφορές των ανθρώπων και διάφορες προσωπικότητες. Επίσης, όντας ο κλόουν της τάξης, μπορούσα να κάνω τους νταήδες να γελάσουν και να μην προσπαθήσουν να με χτυπήσουν μετά το σχολείο (γελάει). Όλα αυτά ήταν μια καλή εμπειρία για να γίνω επαγγελματίας ηθοποιός αργότερα στη ζωή του. Αγαπώ απλώς την υποκριτική, όλα τα είδη υποκριτικής. Κάποιος μου είπε κάποτε όταν ήμουν προσωρινός υπάλληλος σε ένα γραφείο στην οικονομική περιοχή του Λονδίνου: “Σε ζηλεύω. Σου δίνεται η ευκαιρία να γίνεσαι άλλοι άνθρωποι.” Δεν το είχα σκεφτεί ποτέ πριν αλλά είναι αλήθεια. “Παίζω” κάθε μέρα και χρησιμοποιώ τη φαντασία μου. Δεν έχουμε πρόβλημα να το κάνουμε αυτό ως παιδιά. Είναι κρίμα που αυτό το ξεμάθαμε καθώς “μεγαλώνουμε”. Πιστεύω ότι πρέπει να “μεγαλώσουμε προς τα πίσω” και να εξασκήσουμε την ικανότητα του εγκεφάλου μας να φαντάζεται!

Χρήστος Αρφάνης: Ποιος σε έχει εμπνεύσει στην καριέρα σου; David Bateson: Πολλοί άνθρωποι, άμεσα και έμμεσα. Πιστεύω ότι πολύ συχνά, συναντάς ανθρώπους για κάποιο λόγο, είτε συνειδητά είτε υποσυνείδητα. Ο Charlie Chaplin ήταν μια έμπνευση, είτε το πιστεύετε είτε όχι. Ανέπτυξε σουρεαλιστικό χιούμορ, την ικανότητα να παίρνει ένα αντικείμενο και να του δίνει άλλη έννοια με έναν απόλυτα πιστευτό τρόπο. Ένα παράδειγμα: στέκεται πίσω από τον πάγκο ενός ενεχυροδανειστήριου. Ένας άντρας μπαίνει με ένα ξυπνητήρι. Ο Chaplin το επιθεωρεί σαν να ήταν ένας άνθρωπος, το ελέγχει για σφυγμό, το ανοίγει με ένα ανοιχτήρι κονσέρβας και μυρίζει το περιεχόμενό του σαν να είναι μια κονσέρβα τόνου, κάτι τέτοιο. Καθαρή φαντασία και παιχνίδι. Ο προπονητής φωνής με ενέπνευσε αργότερα στη ζωή! Συνειδητοποίησα καθώς έλεγα λέξεις είτε σε μια σκηνή είτε σε ένα στούντιο φωνής, την έννοια της λεκτικής δυναμικής. Ότι οι λέξεις έχουν δύναμη, όχι μόνο στο νόημά τους, αλλά και στον τρόπο που τις λέτε. Έχουν μια ενέργεια που μπορεί να αλλάξει, και με αυτόν τον τρόπο, το πραγματικό νόημα μπορεί να αλλάξει.

Χρήστος Αρφάνης: Τι σε κάνει να επιλέγεις έναν συγκεκριμένο ρόλο; Είναι η συνολική ιστορία ή ο χαρακτήρας; David Bateson: Και τα δύο, στην πραγματικότητα. Η ιστορία είναι ζωτικής σημασίας. Πρέπει να είναι καλά, αν και δεν μπορώ να βρω καλύτερη λέξη να την εκφράσω που θα ήθελα. Κάτι που τραβάει την προσοχή και τη φαντασία μου, αλλά είναι επίσης απόλυτα πιστευτό και κατά προτίμηση, καθολικό, να αφορά έναν ιδανικό κόσμο. Αλλά θα πω επίσης “ναι” σε ένα έργο, είτε πρόκειται για ταινία, τηλεόραση ή θέατρο, αν απλά γοητεύομαι από το χαρακτήρα και θέλω να μάθω περισσότερα. Σχετικά με το πώς ένιωθαν, πώς αυτός ο χαρακτήρας έφτασε να παίρνει ορισμένες αποφάσεις και ενέργειες στη ζωή του. Μερικές φορές, δε θέλετε να περάσετε τον “πόνο” ορισμένων γεγονότων που έχει περάσει ο χαρακτήρας, αλλά ξέρετε ότι απλά δεν μπορείτε να τον αποφύγετε ή να τον υποτιμήσετε. Πρέπει να είσαι ειλικρινής με αυτόν τον χαρακτήρα και να τον απεικονίσεις αληθινά.

Χρήστος Αρφάνης: Είσαι η φωνή του Agent 47. Μπορείς να μας πεις μερικά πράγματα από την εμπειρία σου ως εργαζόμενος στα παιχνίδια του Hitman; Σου αρέσουν; David Bateson: Μου αρέσει να ερμηνεύω τον Agent 47. Έχει γίνει ένας πραγματικός στενός φίλος μου με τα χρόνια. Είναι περίεργο, ο Agent 47 είναι ένα σύνολο αλγορίθμων που παράγεται από υπολογιστή, αλλά είναι πραγματικός για μένα! Κάθε φορά που ξεκινάμε τις ηχογραφήσεις διαλόγου ενός νέου παιχνιδιού, οι οποίες διαρκούν περίπου 4-6 μήνες, ανυπομονώ κυριολεκτικά να κάνω παρέα με τον Agent 47 και όταν ηχογραφώ τις τελευταίες γραμμές του στο τελικό στάδιο, είμαι πραγματικά λυπημένος που δεν θα είμαι ξανά στην παρέα του, μέχρι να βγει το παιχνίδι, δηλαδή (γελάει). Είναι πολύ σπάνιο ένας ηθοποιός να έχει την ευκαιρία να παίξει τον ίδιο χαρακτήρα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, 21 χρόνια. Είναι σχεδόν ανήκουστο στα παιχνίδια στον υπολογιστή. Έχω αγαπημένες στιγμές από διαφορετικά παιχνίδια: το επίπεδο της Αγίας Πετρούπολης από το Contracts, πιστεύω ότι ήταν εκεί. Η ατμόσφαιρα εκείνων των εγκαταλελειμμένων κτιρίων από γρανίτη και των χιονισμένων δρόμων τη νύχτα. Λαμπρό. Το Blood Money, για πολλούς λόγους. Πραγματικά ένιωσα ότι το παιχνίδι ανέβηκε στα ύψη (σ.σ. με αυτό τον τίτλο). Προσωπικά λατρεύω το Absolution γιατί ήταν μια εξαιρετική εξάσκηση υποκριτικής. Το σενάριο και η ιστορία ήταν πολύ κινηματογραφική και έντονη. Την προδοσία που ένιωσε (σ.σ. ο Agent 47) ότι είχε κάνει η Diana. Χωρίς spoilers πλοκής! Επίσης, ο Agent 47 αιφνιδιάστηκε, καθώς πρέπει να φροντίσει μια νεαρή κοπέλα και σίγουρα δεν έχει καμία εμπειρία σε αυτόν τον τομέα. Στη συνέχεια, τα 3 τελευταία παιχνίδια στο franchise μέχρι σήμερα, τα οποία καλύπτουν τη ροή της ιστορίας του παρασκηνίου του που οδηγεί τελικά στην τελική έκβασή της. Απολύτως λαμπρή αφήγηση και τα γραφικά πήγαν εντελώς σε άλλο επίπεδο. Δεν είναι περίεργο που οι άνθρωποι αποκαλούν το Hitman 3 (το τελευταίο παιχνίδι μέχρι σήμερα) ένα από τα καλύτερα παιχνίδια του 2021. Γιατί είναι! Μεγάλη εκτίμηση σε όλους στην IO interactive.

Χρήστος Αρφάνης: Συμμετέχεις σε τρέχοντα και μελλοντικά projects; David Bateson: Έδωσα τη φωνή μου έναν υπέροχο χαρακτήρα στο παιχνίδι της Tunnel Vision Games με τίτλο Lightmatter πέρυσι που κυκλοφόρησε πριν από τα Χριστούγεννα, νομίζω. (σ.σ. Ερμήνευσα) Έναν τρελό ιδιοφυή καθηγητή που ονομάζεται Virgil, ο οποίος βοηθά τον παίκτη μέσα από το παιχνίδι αλλά τον προσβάλλει παράλληλα και είναι εντελώς παρανοϊκός και ασταθής. Σπουδαίος ρόλος (γελάει). Μόλις τελείωσα με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα την περασμένη εβδομάδα το Galaxmphony Strikes Back, στο οποίο παίζουν τα ηχητικά κομμάτια από ταινίες επιστημονικής φαντασίας ενώ στέκομαι εκεί και παραθέτω ατάκες από αυτές τις διάσημες ταινίες: (σ.σ. Μπορείτε να το βρείτε ως) #galaxymphonystrikesback στο YouTube, καθώς επίσης και Blade Runner suite The Danish National Orchestra, Star Wars και για πολλές άλλες ταινίες. Έχω μια νέα τηλεοπτική σειρά που θα βγει τον επόμενο μήνα στη δανέζικη τηλεόραση, με την ονομασία Danish Orkestret (The Orchestra). Μια κωμική σειρά 10 ημερών στην οποία υποδύομαι ένα διάσημο μαέστρο που αναλαμβάνει τη συμφωνική ορχήστρα ως ο νέος μαέστρος τους, τον Daniel Mablewood. Ένα πολύ διαφορετικό είδος υποκριτικής πρόκλησης για μένα, ένας επιδεικτικός, ομοφυλόφιλος, ιδιοσυγκρασιακός άνθρωπος που απολύει μουσικούς και διευθύνει την ορχήστρα σαν στρατηγός που είναι υπεύθυνος στρατού! Σε 6 εβδομάδες ξεκινάω τις πρόβες στο αγγλόφωνο θέατρο στην Κοπεγχάγη (London Toast Theatre) για την ετήσια sold out Χριστουγεννιάτικη παράσταση στους κήπους Tivoli (για το Londontoast.dk και όλο το YouTube). Και πάλι, πολύ διαφορετικό από το Hitman! Φέτος είναι μια ιστορία βασισμένη στη μαφία στο Miami στις δεκαετίες του 70 και 80. Αυτό έχει γίνει παράδοση για τους Δανούς να μπαίνουν και να βλέπουν, ενώ απολαμβάνουν την χριστουγεννιάτικη αγορά των κήπων Tivoli, εστιατόρια και βόλτες. Πέρασαν 39 χρόνια και εμφανίστηκα σε 29 από αυτά. Υπάρχουν άλλα σχέδια voice over στα σκαριά, αλλά δεν μπορώ να σας πω γι’ αυτά ακόμα… αλλιώς, θα έπρεπε να σας σκοτώσω! (γελάει).

Χρήστος Αρφάνης: David Bateson σε ευχαριστώ για τον χρόνο σου και εύχομαι τα καλύτερα για τα μελλοντικά σου project! David Bateson: Ευχαριστώ Χρήστο. Ήταν χαρά μου. Καλό σαββατοκύριακο.



Οι φωτογραφίες της συνέντευξης είναι του Kim Matthāi Leland από το Galaxymphony Strikes Back της Εθνικής Συμφωνική Ορχήστρας της Δανίας για την εκδήλωση Κινηματογραφικών Soundtrack την περασμένη εβδομάδα. “Πολύ διασκεδαστικό, παρουσίαση μουσικών παρτιτούρων με ατάκες από ταινίες ενώ η μουσική παίζει!” David Bateson

3 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page