top of page
Search
  • Writer's pictureChristos Arfanis

Evan Spiliotopoulos - Συνέντευξη



Ο Evan Spiliotopoulos (Ευάγγελος Σπηλιωτόπουλος) είναι Ελληνοαμερικανός σεναριογράφος, παραγωγός ταινιών και σκηνοθέτης. Είναι γνωστός για την ταινία Hercules του 2014 με πρωταγωνιστή τον Dwayne Johnson αλλά και τις ταινίες The Huntsman: Winter’s War και Beauty and the Beast. Ο Χρήστος Αρφάνης και το Three Pixels Lab, με αφορμή το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με την ταινία The Unholy, σας εξασφάλισαν μια αποκλειστική συνέντευξη του Spiliotopoulos!

Χρήστος Αρφάνης: Γεια σου Evan. Πες μας μερικά πράγματα για εσένα ως σεναριογράφο και τι σε οδήγησε στο σκηνοθετικό ντεμπούτο σου με την υπερφυσική ταινία τρόμου The Unholy. Evan Spiliotopoulos: Μετά από μια μακρά καριέρα με την Disney Animation κατά τη διάρκεια της οποίας έγραψα μεταξύ άλλων τις ταινίες Little Mermaid III και Pooh’s Heffalump Movie, ξεκίνησα την καριέρα μου στο στούντιο (με τις ταινίες) ζωντανής δράσης. Δούλεψα με τον Dwayne Johnson στο Hercules. (Με τους) Chris Hemsworth, Emily Blunt, Jessica Chastain και Charlize Theron στο The Huntsman. Με την Emma Watson στο Beauty and the Beast και εργάστηκα για την ιστορία του Charlie’s Angels της Elizabeth Banks. Έχοντας δημιουργήσει μια σταθερή καριέρα σεναριογράφου, είχα την ευκαιρία να εξερευνήσω τη σκηνοθεσία με την προσαρμογή του μυθιστορήματος του James Herbert με τίτλο Shrine, το οποίο βγαίνει στους Κινηματογράφους παγκόσμια αυτή την Άνοιξη ως The Unholy.

Χρήστος Αρφάνης: Το The Unholy, σε παραγωγή του Sam Raimi και με πρωταγωνιστές τους Jeffrey Dean Morgan, Katie Aselton, William Sadler, Diogo Morgado, Cricket Brown και Cary Elwes βασίζεται στο μυθιστόρημα του 1983, Shrine του James Herbert. Η οικογένεια Herbert παρακολούθησε την ταινία σας βασισμένη στο έργο του αείμνηστου πατέρα τους; Τους άρεσε; Evan Spiliotopoulos: Είμαι πολύ περήφανος και χαρούμενος που λέω ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα η οικογένεια του κ. Herbert είχε τη δική της ιδιωτική προβολή και μας έγραψε ένα απολύτως υπέροχο γράμμα. Πιστεύουν ότι είναι η καλύτερη κινηματογραφική προσαρμογή του έργου του αείμνηστου πατέρα τους και επαίνεσαν ιδιαίτερα την ηθοποιία. Χρήστος Αρφάνης: Με αρχική ονομασία Shrine, η Sony Pictures ανακοίνωσε την ταινία τον Δεκέμβριο του 2018, ως μια προσαρμογή του best-seller μυθιστορήματος του Herbert. Μεταξύ 2018 και 2020, το cast επιβεβαιώθηκε, με το principal photography να ξεκινά στη Βοστώνη τον ίδιο χρόνο. Το 2020 σηματοδοτεί το έτος όπου η πανδημία του COVID-19 έχει εξαπλωθεί στον κόσμο. Η πανδημία επηρέασε το πρόγραμμά σας; Πώς ήταν να φτιάχνετε μια ταινία κατά τη διάρκεια του COVID-19; Evan Spiliotopoulos: Ειλικρινά, ήταν ένας εφιάλτης. Ξεκινήσαμε τα γυρίσματα στη Μασαχουσέτη τον Φεβρουάριο μόνο για να κλείσουμε τον Μάρτιο λόγω της πανδημίας. Περάσαμε το καλοκαίρι κάνοντας μια συνάθροιση των βίντεο για να δούμε τι είχαμε. Ευτυχώς, το στούντιο πίστευε στο πρόγραμμά μας και όταν η Μασαχουσέτη άνοιξε ξανά το Σεπτέμβριο, επιστρέψαμε για να ολοκληρώσουμε τα γυρίσματα μας. Το καστ μας ήταν πλήρως αφοσιωμένο και το εξαιρετικό τοπικό μας συνεργείο επέστρεψε για φέρει εις πέρας (την ολοκλήρωση της ταινίας). Τα γυρίσαμε με αυστηρά μέτρα για να διατηρήσουμε την ομάδα μας ασφαλή και υγιή και τα καταφέραμε. Οι μέρες μας ήταν, σύμφωνα με τους κανονισμούς του CDC, μικρότερες, οπότε προσθέσαμε μια επιπλέον εβδομάδα γυρισμάτων και χρησιμοποιήσαμε τα vfx για να καλύψουμε σκηνές που ήταν δύσκολες λόγω των προληπτικών μέτρων για το Covid. Είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι δεν υπήρχε συμβιβασμός στη ποιότητα της ταινίας.

Χρήστος Αρφάνης: Μία από τις προηγούμενες ταινίες σας είναι το Hercules (2014) σε σκηνοθεσία του Brett Ratner, σε σενάριο του Ryan J. Condal και δικό σου με πρωταγωνιστή τον Dwayne Johnson ως ο χαρακτήρας του τίτλου, που διανεμήθηκε από κοινού από τις Paramount Pictures και Metro-Goldwyn-Mayer. Η ταινία ήταν μια επιτυχία στο box office, κερδίζοντας 244 εκατομμύρια δολάρια με προϋπολογισμό 100 εκατομμυρίων δολαρίων, και οι κριτικοί της έδωσαν μικτές κριτικές, με κάποιους να επαινούν την απόδοση του Johnson και τις σκηνές δράσης. Αν και η ταινία έχε θέμα τον Ηρακλή, θεϊκό ήρωα της ελληνικής μυθολογίας, το έργο σας δεν γυρίστηκε στην Ελλάδα αλλά στην Κροατία και την Ουγγαρία. Υπάρχουν δυσκολίες για έναν δημιουργό ταινιών του Hollywood να γυρίσει μια μεγάλη ταινία στην Ελλάδα; Αντιμετωπίσανε (στην Ελλάδα) δυσκολίες οι εταιρείες παραγωγής που εμποδίσαν το Hercules να μαγνητοσκοπηθεί στα Ελληνικά εδάφη; Evan Spiliotopoulos: Η ταινία γυρίστηκε πλήρως στην Ουγγαρία και όχι στην Κροατία. Το ζήτημα με την Ελλάδα είναι ότι είχε εντελώς μηδενικό ενδιαφέρον για την προσέλκυση ξένων παραγωγών. Με ενθαρρύνουν πολύ οι αλλαγές που έχουν συμβεί τα τελευταία έξι χρόνια, αν και πιστεύω ότι η πραγματική κλήση αφύπνισης ήταν το Mamma Mia 2 που μεταφέρθηκε στην Κροατία. Αν κοιτάξετε τα κίνητρα και τη φιλοξενία που προσφέρει η Ουγγαρία σε σύγκριση με την Ελλάδα εκείνη τη περίοδο, η διαφορά είναι απογοητευτική. Αν και υπάρχουν πολλές βελτιώσεις, δεν είμαστε ακόμα σε εκείνο το σημείο. Οι ταινίες του Hollywood κατευθύνονται τώρα στη Σερβία, και ο γείτονάς μας γίνεται ένα νέο καυτό σημείο. Πρέπει να εργαστούμε σκληρότερα στο PR για να διαβεβαιώσουμε το Hollywood και άλλους διεθνείς παραγωγούς ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη.

Χρήστος Αρφάνης: Τέλος, παρακολουθείς τον ελληνικό κινηματογράφο; (Εάν ναι) Ποια είναι η αγαπημένη σου ταινία από την ελληνική κινηματογραφική βιομηχανία; Evan Spiliotopoulos: Α, λυπάμαι που το λέω αλλά δεν βλέπω. Προφανώς υπήρξε μια έκρηξη ελληνικού ταλέντου που κάνει διεθνείς σταδιοδρομίες την τελευταία δεκαετία. Αλλά είναι δύσκολο να βρεις χρόνο για να γνωρίσεις τον ελληνικό κινηματογράφο.

Χρήστος Αρφάνης: Σε ευχαριστώ για το χρόνο σου, Evan. Σου εύχομαι ό, τι καλύτερο με το σκηνοθετικό ντεμπούτο σου με την υπερφυσική ταινία τρόμου The Unholy και ελπίζω ότι το έργο σας θα φτάσει στο ελληνικό κοινό μια μέρα.

Evan Spiliotopoulos: Ευχαριστώ πολύ. Ελπίζω ότι θα κυκλοφορήσει στους ελληνικούς κινηματογράφους αυτή την Άνοιξη.

Η ομάδα του Three Pixels Lab και ο Χρήστος Αρφάνης ευχαριστούν τον Evan Spiliotopoulos για τον χρόνο του. Μείνετε συντονισμένοι στο site μας όπου θα σας ενημερώσουμε για μια πιθανή Κινηματογραφική Διανομή του The Unholy.



6 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page