top of page
Search
  • Writer's pictureChristos Arfanis

Tobias Hohmann - Συνέντευξη


Από:Χρήστος Αρφάνης 5 September, 2021


Ο Tobias Hohmann εργάζεται για σχεδόν 2 χρόνια στο βιβλίο του Inside Saw. Το βιβλίο περιέχει σε βάθος συνεντεύξεις με τα βασικά πρόσωπα του franchise του SAW όπως Darren Lynn Bousman, Leigh Whannell, Daniel J. Heffner, Patrick Melton, Marcus Dunstan, David Hackl, David Armstrong, Kevin Greutert και Josh Stolberg. Το Inside Saw περιλαμβάνει επίσης αποκλειστικές εικόνες, που παρέχονται από άτομα που πήρε συνέντευξη ο Hohmann. Το Inside Saw είναι το μόνο βιβλίο που είναι αφιερωμένο στη σειρά με τόσο λεπτομέρεια.

Χρήστος Αρφάνης: Τι σε ενέπνευσε να γράψεις το Inside Saw; Tobias Hohmann: Πρώτα απ’ όλα, είμαι χωρίς αμφιβολία θαυμαστής της σειράς. Σε αντίθεση με οποιοδήποτε άλλο franchise τρόμου, το SAW παραμένει πάντα πιστό στον εαυτό του, η συνέχεια διατηρείται πάντα. Πάρτε για σύγκριση (franchise τρόμου) όπως το FRIDAY THE 13th ή το HALLOWEEN όπου κάποια στιγμή τα prequels και τα storylines είτε αγνοήθηκαν, είτε απλώς χαρακτηρίστηκαν ως ανύπαρκτα. Το SAW είναι εντελώς διαφορετικό από αυτή την άποψη και αυτό αντανακλάται στους ανθρώπους πίσω από αυτό: υπήρχε ένας πυρήνας ανθρώπων που έκαναν αυτές τις ταινίες και αυτό έκανε μια οπτική και αφηγηματική ομοιομορφία που δεν βρίσκεις σε άλλα franchise. Στα άλλα franchise, εξαιρείται του CHUCKY, επειδή ο Don Mancini έχει επίσης τα ηνία εκεί για δεκαετίες, αλλά υπήρχαν πολλές αλλαγές στα συνεργεία (σ.σ. της κάθε ταινίας), αλλά αυτό δε συμβαίνει στο SAW. Βρήκα αυτό το μοναδικό “selling point” από μόνο του πολύ ενδιαφέρον. Τότε με τράβηξε το γεγονός ότι αυτή η ταινία χαμηλού προϋπολογισμού πυροδότησε αυτή την παγκόσμια επιτυχία και έγινε φαινόμενο της pop κουλτούρας. Από εκεί και πέρα, ήταν τρελό το γεγονός ότι παρήγαγαν επτά ταινίες σε επτά χρόνια σε αυτό το επίπεδο. Ήθελα να αποκαλύψω λίγο τα μηχανήματα πίσω από αυτό και να δείξω την πίεση κάτω από την οποία έγιναν αυτές οι ταινίες.

Χρήστος Αρφάνης: Πότε συνειδητοποιήσεις ότι θέλεις να γράψεις ένα βιβλίο για το franchise του SAW; Tobias Hohmann: Ήταν περισσότερο μια εξέλιξη που οδήγησε σε αυτό το συμπέρασμα. Στην πραγματικότητα, είχα τελειώσει με το θέμα των ταινιών. Είχα δημοσιεύσει μερικά βιβλία από το 2006 και το 2015-2016 έγραψα ένα σετ δύο τόμων για τον Clint Eastwood έκτασης συνολικά πάνω από 1.000 σελίδες και τώρα ένιωσα ότι είχα κάνει ό,τι μπορούσα σε αυτόν τον τομέα. Έκτοτε, έγραψα κυρίως βιβλιαράκια και συνοδευτικά βιβλία για το γερμανικό Turbine για συλλεκτικές εκδόσεις ταινιών τόσο διαφορετικών μεταξύ τους όπως το PSYCHO, THE THING ή το LONG WEEKEND και ήμουν πολύ ευχαριστημένος με αυτό επειδή είναι εξαιρετικά ποικίλο και δεν δουλεύεις σε ένα έργο για χρόνια. Όταν ανακοινώθηκε τότε το SPIRAL, μου ανατέθηκε να γράψω ένα άρθρο για ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που θα παρουσίαζε τη σειρά SAW. Ξεκίνησα τότε την έρευνα και γρήγορα κατάλαβα ότι αυτό που ήθελα να κάνω με αυτήν τη μορφή δεν ήταν δυνατό σε ένα τέτοιο άρθρο. Αλλά είχα ήδη εμπλακεί τόσο πολύ στο θέμα που συνέχισα να ερευνώ για τον εαυτό μου, κρατώντας σημειώσεις. Ένα βιβλίο, ωστόσο, δεν ήταν προς το παρόν ακόμα προς συζήτηση. Στη συνέχεια, όμως, συνέβησαν πολλά πράγματα ταυτόχρονα, όλα έχουν να κάνουν με αυτόν τον αστείο μικρό ιό που έχει ανατρέψει εντελώς τη ζωή μας. Αφενός το SPIRAL αναβλήθηκε μαζικά, αφετέρου το Turbine επηρεάστηκε επίσης από το COVID-19, επειδή εν τω μεταξύ τα εργοστάσια σε άλλες χώρες σταμάτησαν και έτσι δεν μπορούσε να παραχθεί υλικό. Με άλλα λόγια: είχα παραδώσει ορισμένα κείμενα, αλλά δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο τότε πλήρες πρόγραμμα του Turbine και έτσι άλλαξαν και τα σχέδια για εμένα και ξαφνικά είχα χρόνο. Αμέσως πριν από αυτήν την εξέλιξη είχα γράψει επίσης κείμενα για τα TEXAS CHAINSAW MASSACRE 1+2 καθώς και το LEATHERFACE, αφού τα είχε δημοσιεύσει και αυτά η Turbine. Από καθαρά εννοιολογική άποψη, φυσικά, τα κείμενα για τέτοιες κυκλοφορίες πρέπει να μπορούν να σταθούν μόνα τους, οπότε μπορείτε να μπείτε μόνο σε ταινίες στο ίδιο το franchise σε κάποιο βαθμό, θα ήταν το πράγμα που θα ήθελα να κάνω. Συνειδητοποίησα τότε ότι γενικά δεν είχα γράψει ένα βιβλίο για ένα franchise τρόμου και έτσι τα μεμονωμένα κομμάτια του παζλ έπεσαν στη θέση τους: ήμουν διαθέσιμος, είχα ένα ελκυστικό θέμα και την προοπτική ότι θα είχε νόημα να είναι είναι σε θέση να εκδώσει ένα βιβλίο παράλληλα με την κυκλοφορία της ταινίας. Έτσι όλα συνδυάστηκαν.

Χρήστος Αρφάνης: Ποιες προκλήσεις είχες να αντιμετωπίσεις κατά τη διάρκεια της εργασίας σου για το βιβλίο Inside Saw; Tobias Hohmann: Κυρίως, υπήρχαν δύο πράγματα που ήταν πιο δύσκολα. Πρώτον, υπήρχε η ερώτηση: “Θέλω να πραγματοποιήσω αυτό το έργο μαζί με έναν εκδότη ή όχι;” Πήρα την απόφαση πολύ νωρίς να το κάνω χωρίς εκδότη. Τα προηγούμενα βιβλία μου είχαν εκδοθεί από έναν εκδότη και αυτό έχει πλεονεκτήματα, αλλά και μειονεκτήματα. Με το SAW, ήμουν πολύ σίγουρος ότι ένας εκδότης δε θα μοιραζόταν τις ιδέες μου. Θα ήθελαν να περιορίσουν την έκταση, ίσως να κόψουν τις συνεντεύξεις ή οτιδήποτε άλλο. Κάνω τη δουλειά εδώ και μερικά χρόνια, οπότε γνωρίζω τα προβλήματα. Εντάξει, χωρίς εκδότη-αλλά πώς, τότε; Απλώς δεν έχω το χρόνο ή το ενδιαφέρον να φροντίσω τα πάντα μόνος μου. Τέλος, πήρα τους φίλους μου Kevin Zindler και Florian Wurfbaum. Αφενός για χρηματοδότηση, αφετέρου επειδή ο Kevin συγκεκριμένα συμμετείχε στην ανάπτυξη και ίδρυση του γερμανικού περιοδικού Art of Horror. Είχε, λοιπόν, εμπειρία στον τομέα της αυτοέκδοσης. Επιπλέον, και οι δύο έχουν καλές επαφές, επειδή κάνουν επίσης ένα podcast και επομένως είναι αρκετά καλά δικαιωμένοι. Και το χρειαζόμαστε, γιατί τελικά δεν έχουμε διανομή, δεν έχουμε μάρκετινγκ, οπότε πρέπει να διασφαλίσουμε με άλλα μέσα ότι οι άνθρωποι θα ενημερωθούν ότι το βιβλίο υπάρχει. Όλος αυτός ο οργανισμός ήταν και είναι μια μεγάλη πρόκληση που μαθαίνεις νέα πράγματα καθημερινά. Τελικά, παρά όλα τα προβλήματα που προέκυψαν με την απόφασή μου να μείνω χωρίς εκδότη, ήταν η σωστή απόφαση. Γιατί το Inside Saw είναι τώρα αυτό που ήθελα να κάνω. Αλλά είναι πλήρης ανεξάρτητο, το δημιουργήσαμε και το οργανώσαμε όλο μόνοι μας. Η δεύτερη πρόκληση ήταν απλώς το γεγονός ότι ζω στη Γερμανία, κάτι που φυσικά κάνει την έρευνα πιο δύσκολη. Φυσικά το διαδίκτυο έχει κάνει τα πράγματα πιο εύκολα τα τελευταία χρόνια, αλλά οι συνεντεύξεις κλπ είναι φυσικά πιο εύκολο να οργανωθούν όταν ζείτε σε απόσταση “πόρτα σε πόρτα”. Ίσως υπήρχε επίσης σκεπτικισμός ότι εμφανιζόταν ένας Γερμανός συγγραφέας και όχι κάποιος από τη σκηνή των ΗΠΑ.

Χρήστος Αρφάνης: Δούλεψες πάνω στο Inside Saw σχεδόν 2 χρόνια. Είναι αυτός ο μεγαλύτερος χρόνος που έχεις αφιερώσει σε ένα βιβλίο σου; Tobias Hohmann: Όχι, ήταν ακόμα περισσότερο με το βιβλίο του Eastwood. Αλλά αμέσως μετά έρχεται το SAW, σύμφωνα με το οποίο η διάρκεια προκύπτει επίσης από το γεγονός ότι οι συνεντεύξεις καθυστέρησαν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Χρήστος Αρφάνης: Το βιβλίο σας Inside Saw. θα κυκλοφορήσει στα γερμανικά. Υπάρχουν σχέδια για αγγλική έκδοση; Tobias Hohmann: Ναι, ήταν εκεί από την αρχή. Αλλά είναι και πάλι θέμα οργάνωσης. Επίσης, μην ξεχνάτε ότι το Inside Saw έγινε πολύ μεγαλύτερο από αυτό που περίμενα. Για παράδειγμα, δεν περίμενα ότι θα μπορούσα να κάνω τόσες πολλές συνεντεύξεις. Αυτό είναι υπέροχο, αλλά κόστισε χρόνο και στη συνέχεια δεν υπήρχε χρόνος για να αναζητήσω έναν κατάλληλο εκδότη στο εξωτερικό. Δε θέλω να εκδώσω το βιβλίο μόνος μου στο εξωτερικό, κυρίως για οργανωτικούς λόγους, αλλά ο εκδότης πρέπει να είναι ο σωστός. Θέλω πολύ να δω μια αγγλική έκδοση, καθώς πιστεύω ότι οι θαυμαστές θα εκτιμήσουν πραγματικά το βιβλίο. Αλλά όπως είπα: όλα πρέπει να ταιριάζουν. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής έκδοσης στις 16/09/2021. Έχω ακόμα πολλά ραντεβού, συνεντεύξεις κλπ. Όταν όλα ηρεμήσουν λίγο, θα προσεγγίσω προληπτικά κάποιους εκδότες στο εξωτερικό και θα δω τι θα συμβεί.

Χρήστος Αρφάνης: Εάν κυκλοφορήσει ένα νέο έργο “πριονιού”, θα ενημερώσετε τη μελέτη σας για το franchise του SAW; Tobias Hohmann: Αυτή είναι μια πολύ καλή ερώτηση, το έχω ήδη σκεφτεί. Στο βιβλίο υπάρχει μια προοπτική για το μέλλον, δηλαδή (να εμπλουτιστεί με ταινίες όπως) SPIRAL II, SAW X, μια τηλεοπτική σειρά. Υπάρχουν πολλά που συμβαίνουν, αν και η ανταπόκριση στο SPIRAL θα πρέπει να θέσει πολλά σε προοπτική. Αλλά είναι πολύ συναρπαστικό να βλέπω τι σχεδιάζεται, οπότε φυσικά θα το ακολουθήσω. Αν το Inside Saw πάει καλά, θα προσθέσω στην πραγματικότητα κάθε επιπλέον ταινία στο βιβλίο. Ίσως αυτό να σημαίνει επίσης μια πλήρη αναθεώρηση του ίδιου του βιβλίου, πρέπει κανείς να περιμένει και να δει. Έτσι, αν όλοι αγοράσουν το βιβλίο με επιμέλεια, τότε αυξάνεται η πιθανότητα να συνεχίσω να επιστρέφω σε αυτό.

Ο Tobias Hohmann είναι περισσότερο γνωστός για την ανάπτυξη διαφόρων ιστοτόπων με επίκεντρο ταινίες για αρκετά χρόνια. Το 2009 δημοσίευσε το πρώτο του βιβλίο Terence Hill-Bud Spencer Chronicles και μπόρεσε να τραβήξει τη μόνιμη προσοχή στον εαυτό του μέσω περαιτέρω εκδόσεων. Τα πιο γνωστά έργα του περιλαμβάνουν βιβλία για τα έργα του Sylvester Stallone και του Chuck Norris.

Όπως ενημερώθηκε το Three Pixels Lab, μπορείτε να αγοράσετε το Inside Saw στα ακόλουθα καταστήματα: Στο Subversiv Shop εδώ ή στο Amazon κάνοντας κλικ εδώ.

3 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page