top of page
Search
  • Writer's pictureChristos Arfanis

Κυριάκος Κορογιάννης & Γιώργος Σταματάκης - Συνέντευξη

Updated: Apr 29, 2021


Το fan film Batman Gotham Nightmare βρίσκει αντιμέτωπο τον Batman με τον εφιαλτικό Freddy Krueger! Μια ταινία που έγινε με αγάπη για τους δυο χαρακτήρες και την οποία τα μεγάλα studios λόγω πνευματικών δικαιωμάτων δε θα μπορούσαν να κάνουν. Όπως αποκάλυψε ο ηθοποιός και δημιουργός fan films Κυριακός Κορογιάννης σε συνέντευξή του, εργαζόταν πάνω σε μια νέα ταινία μικρού μήκους, βασισμένη στον χαρακτήρα του Batman. Μετά την παρουσίαση του πρώτου teaser, το Three Pixels Lab είναι στην ευχάριστη θέση να σας μεταφέρει μιας συζήτηση που είχαμε με τον Κυριάκο Κορογιάννη και τον σκηνοθέτη Γιώργο Σταματάκη σχετικά με τα γυρίσματα της νέας fan film Batman Gotham Nightmare, τις δυσκολίες που υπάρχουν στο να γυρίζεις μια ταινία θαυμαστών στην Ελλάδα αλλά και την γνώμη του ελληνικού κοινού για αυτές τις προσπάθειες, καθώς επίσης και εάν η εξέλιξη της τεχνολογίας στην κινηματογραφική βιομηχανία με τη χρήση τρισδιάστατων γραφικών υπολογιστή (CGI), συνέβαλε στην δημιουργία και την υλοποίηση του project.

Χρήστος Αρφάνης[Three Pixels Lab]: Καλησπέρα Γιώργο, γειά σου Κυριάκο! Γιώργο, μπορείς να μας πεις λίγα λόγια για εσένα; Πως αποφάσισες να ασχοληθείς με την σκηνοθεσία, καλλιτέχνες και ταινίες που ίσως συνέβαλαν στην απόφαση σου και αν θέλεις ακόμα μπορείς να αναφέρεις κάποιες αξιοσημείωτες εργασίες σου έως τώρα. Γιώργος Σταματάκης: Αρχικά να σας ευχαριστήσω για το χρόνο σας και το βήμα που μας δίνετε! Προσωπικά προέρχομαι από το χώρο του music video, η πρώτη μου δουλειά για μουσικό καλλιτέχνη ήταν το 2011. Με ερασιτεχνική βιντεογράφιση και μοντάζ θυμάμαι να ασχολούμαι από το 2008. O κινηματογράφος ήταν έρωτας για μένα από 6 χρονών όταν είδα την πρώτη μου ταινία σε αίθουσα που ήταν το Free Willy. Το 2017 αποφοίτησα από το film school της Sae Athens και θεωρώ οτι ήταν ενα σημαντικό βήμα στο να αποκτήσω σφαιρικότερη εικόνα για το αντικείμενο. Μέχρι τώρα έχω ασχοληθεί περισσότερο με τη διεύθυνση φωτογραφίας στο χώρο της διαφήμισης όπως επίσης και με το event videography που βιοπορίζομαι κυρίως αυτού. Το Gotham Nightmare είναι η πρώτη ταινία που σκηνοθετώ. Έχοντας πάντα τους περιορισμούς ενός fan film θεωρώ οτι είναι περισσότερο μια δυνατή “προπόνηση” που κάνουμε με το σεναριογράφο και πρωταγωνιστή Κυριάκο Κορογιάννη για μελλοντικά αυθεντικά project. Eπίσης η αγάπη μας για το χαρακτήρα του Βatman πιστεύω δεν κρύβεται οπότε είναι ένα fan film που το φτιάχνουμε μέσα από την καρδιά μας!

Χ.Α[Three Pixels Lab]: Η δημιουργία ενός fan film είναι δύσκολο εγχείρημα σε όλο τον κόσμο. Το αποτέλεσμα του χρόνου και του κόπου που δαπανήθηκε σε ένα τέτοιο project, δεν θα αποφέρει χρήματα, καθώς το IP (στην προκειμένη περίπτωση οι κόσμοι και οι χαρακτήρες του Batman και του Freddy Krueger) ανήκει σε άλλες εταιρεία παραγωγής που δεν ανέλαβαν την δημιουργία της ταινίας. Αυτό καθιστά αδύνατη την δημιουργία εσόδων για το συγκεκριμένο project. Όμως ίσως πιστεύω πως στο εξωτερικό είναι πιο εύκολο να βρεθούν τα κατάλληλα μέσα όπως χώροι, κοστούμια, αντικείμενα κ.λ.π για της ανάγκες της παρουσίασης και της ερμηνείας των παραπάνω κόσμων και των χαρακτήρων. Με βάση όμως την εμπειρία που έχετε από την δημιουργία του fan film Batman Gotham Nightmare, στην Ελλάδα τι προβλήματα είχατε να αντιμετωπίσετε που εάν βρισκόσασταν σε κάποια άλλη χώρα, πιθανών να μην υπήρχαν σε ίδιο βαθμό; Κυριάκος Κορογιάννης: Λογικά εμένα με γνωρίζετε από κάποια προηγούμενα fan films με πρωταγωνιστή τον Batman και από άλλες μου δουλειές όπως Τα Χρονικά του Δρακοφοίνικα: Αδάμαστος. Είμαι ηθοποιός και με την παραγωγή ταινιών έχω καταπιαστεί μόνο με τα fan films που έχουμε δημιουργήσει τα προηγούμενα χρόνια. Μπορώ να πω λοιπόν πως έχω αντιμετωπίσει αρκετές δυσκολίες ως προς το να δώσουμε ζωή σε αυτούς τους συναρπαστικούς χαρακτήρες μέσα από την δική μας μάτια. Η πρώτη δυσκολία είναι το budget επειδή ως γνωστόν δεν μας ανήκουν πνευματικά οι χαρακτήρες όποτε όλα τα έξοδα καλύπτονται αποκλειστικά από εμάς. Τα κοστούμια μόνο και μόνο αποτελούν ένα τεράστιο κόστος. Ευτυχώς όμως έχουμε επιλέξει τους Κατάλληλους ανθρώπους για αυτήν την δουλειά όπως ο Shawn Reeves από την Reevzfx τους Trick or treat studios και Saverio singular props έτσι ώστε οι ήρωες μας να πάρουν την καλύτερη μορφή που μπορούμε να τους δώσουμε. Μεγάλη δυσκολία επίσης είναι οι τοποθεσίες αφού το να κάνεις κάποια σημεία της Ελλάδας να μοιάζουν με την Gotham City δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα όμως αγαπάμε τις προκλήσεις… Γ.Σ: Στο ερώτημα για το αν αντιμετωπίζαμε πιθανόν λιγότερα προβλήματα αν ήμασταν σε άλλη χώρα θα εστιάσω και εγώ περισσότερο στην εύρεση location. Η αισθητική της Gotham είναι δύσκολο να προσομοιωθεί με ακρίβεια σε μια ελληνική πόλη. Αυτό είναι βέβαια κάτι που το γνωρίζαμε εξ αρχής. Εκτός από αυτό όμως δεν θεωρώ ότι είχαμε κάποιο έξτρα περιορισμό που δεν θα τον είχαμε κάπου στο εξωτερικό. Σε μια low budget παραγωγή χωρίς αναμενόμενα έσοδα βασίζεσαι σε φίλους, γνωστούς, συγγενείς και γενικότερα ανθρώπους που πιστεύουν στην προσπάθεια σου και η αλήθεια είναι ότι χωρίς τη βοήθεια τους δεν θα μπορούσαμε να το φέρουμε είς πέρας το έργο. Όπως είναι λογικό αυτοί είναι άνθρωποι από το τόπο μας, στο εξωτερικό μεταξύ αγνώστων ίσως να μην τα είχαμε καταφέρει.

Χ.Α[Three Pixels Lab]: Υπάρχει χρήση CGI και Chroma Key στην ταινία; Σε μια ιδανική περίπτωση που υπήρχαν χρήματα για μια πλήρη δημιουργία της Gotham εκ του μηδενός θα προτιμούσατε CGI ή practical effects όπως δημιουργία μακετών, μινιατουρών και πλατό; Κ.Κ: Από δική μου πλευρά επειδή είμαι ΠΟΛΥ μεγάλος θαυμαστής της παλιάς σχολής, θα προτιμούσα πάρα πολύ η δική μας εκδοχή να είναι βασισμένη αποκλειστικά σε μακέτες και μινιατούρες!! Όπως π.χ. στις ταινίες του Tim Burton του οποίου είμαι μεγάλος θαυμαστής!! Γ.Σ: Στο συγκεκριμένο ερώτημα θα συμφωνήσω απόλυτα με τον Κυριάκο. Η αισθητική μας είναι πιο κοντά σε μακέτες, μινιατούρες παρά σε CGI. Δυστυχώς δεν είχαμε τη τύχη να συνεργαστούμε με αντίστοιχο artist στο συγκεκριμένο project, ίσως είναι κάτι που θα επιδιώξουμε για το μέλλον. Στην ταινία μας υπάρχει chroma key σε ελάχιστα σημεία, όπως επίσης και αντίστοιχης τεχνολογίας παρέμβαση στο post production επειδή ήταν αναγκαίο, δεν γίνεται όμως θέλω να πιστεύω αντιληπτό στο θεατή. CGI με την ακριβή έννοια του όρου δεν έχουνε χρησιμοποιήσει.

Χ.Α[Three Pixels Lab]: Πως αντιμετωπίζει το Ελληνικό κοινό τα fan films; Κ.Κ: Από την μέχρι τώρα εμπειρία μου, το κοινό στην πλειοψηφία τα αγκαλιάζει αρκετά. Δεν είναι συχνό φαινόμενο τα fan films στην Ελλάδα. Έχει τύχει να διαβάσω φοβερά σενάρια από δημιουργούς που τολμώ να πω είναι και ανώτερα από κάποια σενάρια μεγάλων studios!! Όσο ακραίο και να ακούγεται αυτό. Δυστυχώς όμως οι οικονομικές συνθήκες πολλές φορές δεν το επιτρέπουν… Το συγκεκριμένο project που δουλεύουμε τώρα είναι ίσως το ιδανικό παράδειγμα. Αγαπώ πάρα πολύ τα 2 προηγούμενα fan films που έχω κάνει εγώ προσωπικά, που επίσης τα αγκάλιασε το Ελληνικό κοινό αλλά το Batman Gotham Nightmare έχει τόσες απαιτήσεις επειδή είναι πολύ μεγαλύτερο σαν παραγωγή, με μεγάλο cast, πολλά locations, χορογραφίες… Ευτυχώς όμως ο σκηνοθέτης μας είναι ο κατάλληλος άνθρωπος που θα φέρει στη ζωή αυτό το εγχείρημα. Ελπίζουμε ότι θα το αγκαλιάσει και αυτό ο κόσμος όπως τα προηγούμενα ή και περισσότερο ακόμα..

Χ.Α[Three Pixels Lab]: Πιστεύετε πως η δημιουργία ενός fan film μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που σας βλέπουν οι συνάδελφοι σας; Υπάρχει περίπτωση ο Γιώργος Σταματάκης να χάσει δουλειές επειδή δεν “επενδύει” σε πρωτότυπες δουλειές ή ο Κυριάκος Κορογιάννης να ταυτιστεί με τον ρόλο του Batman ; Κ.Κ: Δεν νομίζω.. Αντίθετα από τότε που υποδέθηκα τον Batman πρώτη φορά μπορώ να πω ότι επειδή κουβεντιάστηκε το όνομα μου, μου ήρθαν και αλλά πράγματα μετά.. Ως προς την ταύτιση… Αυτό είναι μια μεγάλη συζήτηση… Είναι καθαρά θέμα του πως θα το χειριστείς.. Ο Michael Keaton για παράδειγμα θα είναι για πάντα ο Batman έχει αποδείξει όμως πόσο καλός ηθοποιός είναι. Ο Christian Bale έγινε ο Batman για πάνω από δεκαετία όμως δεν στιγματίστηκε ποτέ. Βλέπουμε όλοι πόσο σπουδαίος ηθοποιός είναι. Δεν είναι κακό να υποδύεσαι εμβληματικούς ρόλους. Απλά αυτοί οι ρόλοι σου φέρνουν δυο πολύ μεγάλες προκλήσεις: 1. Να σταθείς στο ύψος του ρόλου όσο καλυτέρα μπορείς και 2. να αναζητάς μετά νέα μονοπάτια που θα σε εξελίξουν σαν ηθοποιό και θα σου επιτρέψουν να δημιουργήσεις μια μεγάλη γκάμα χωρίς ετικέτες. Αυτό βέβαια θέλει συνεχή εκπαίδευση και σκληρή δουλειά… Γ.Σ: Προσωπικά δεν πιστεύω ότι ένα fan film “στιγματίζει” τους δημιουργούς του. Ίσα ίσα που θεωρώ ότι οι άνθρωποι του χώρου αναγνωρίζουν σε ένα fan film την αγνή αγάπη για τον κινηματογράφο καθώς δεν υπάρχουν οικονομικά κίνητρα πίσω από μια τέτοια δημιουργία. Υπάρχουν συνάδελφοι που τους είναι αδιάφορα τέτοια project, όπως επίσης υπάρχει κόσμος που δεν συμπαθεί γενικότερα τα superhero movies ανεξάρτητα από μέγεθος παραγωγής. Όλες αυτές οι απόψεις είναι φυσικά κατανοητές και σεβαστές αλλά δεν νομίζω ότι η συγκεκριμένη επιλογή που κάναμε θα μας “κλείσει πόρτες” για άλλων ειδών ταινίες. Κ.Κ: Θα θυμίσω επίσης τον Thomas Jane που υποδέθηκε τον punisher και σε official movie και σε fan film (THE PUNISHER: DIRTY LAUNDRY) με τον θρυλικό Ron Perlman μαζί του. Όπως επίσης ο Eric Roberts έχει συμμετάσχει τον τελευταίο χρόνο σε fan films.

Χ.Α[Three Pixels Lab]: Τι μπορείτε να μας πείτε για το Batman Gotham Nightmare; Γ.Σ: Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι οι δραματικές εξελίξεις της χρονιάς δεν μας επηρέασαν μόνο αρνητικά (με τις καθυστερήσεις των γυρισμάτων) αλλά και θετικά καθώς εμπλουτίστηκε το σενάριο με κάποιες πινελιές εμπνευσμένες από την επικαιρότητα. Για εμάς θα είναι πάντα “η ταινία που φτιάξαμε το 2020, τη χρονιά της πανδημίας” και αυτό είναι κάτι ξεχωριστό και ιδιαίτερο από μόνο του. Κ.Κ: Συμφωνώ απόλυτα με τον Γιώργο!! Χ.Α[Three Pixels Lab]: Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Κ.Κ: Μόλις ολοκληρώσουμε αυτό το project έχουμε κάτι άλλο στα σκαριά αλλά δεδομένων των αβεβαιότητα συνθηκών δεν μπορούμε ακόμα να ανακοινώσουμε κάτι επίσημο.. Υπάρχουν όμως πολλά όμορφα σχέδια!! Γ.Σ: Στόχος μας να παραμείνουμε δημιουργικοί και να εμπνεύσουμε παραπάνω άτομα να έρθουν στην ομάδα παραγωγής μας για τα μελλοντικά project!

Χρήστος Αρφάνης[Three Pixels Lab]: Σας ευχαριστώ πολύ και τους δύο για τον χρόνο σας! Εκ μέρους μου και όλης της ομάδας του Three Pixels Lab σας ευχόμαστε καλή επιτυχία σε ότι κάνετε! Κυριάκος Κορογιάννης: Ευχαριστούμε πολύ και να ευχηθούμε σε όλους καλές γιορτές με υγειά, κουράγιο και αισιοδοξία!! Γιώργος Σταματάκης: Καλές γιορτές και ευχόμαστε η νέα χρονιά που έρχεται να είναι γεμάτη δημιουργικότητα, υγεία και χαρές!

2 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page