top of page
Search
  • Writer's pictureChristos Arfanis

Προκόπης Βλασερός - Συνέντευξη



Προκόπης Βλασερός: Συνέντευξη με τον ταλαντούχο δημιουργό ειδικών εφέ | Από:Χρήστος Αρφάνης 26 December, 2021


Ο Προκόπης Βλασερός είναι δημιουργός ειδικών εφέ. Το αποτέλεσμα της εργασίας του μπορεί να το δει κάποιος σε πολλές γνωστές σειρές, ταινίες, θεατρικές παραστάσεις, διαφημίσεις κ.α. Το Three Pixels Lab και ο Χρήστος Αρφάνης εξασφάλισαν μια συνέντευξη μαζί του! Ο Βλασερός έχει εργαστεί για την δημιουργία ειδικών εφέ στις σειρές του Πάνου Κοκκινόπουλου (Μαύρα μεσάνυχτα, Ού Φονεύσεις και 10η εντολή) όπως επίσης και στον Σιωπηλό Δρόμο σε σκηνοθεσία Βαρδή Μαρινάκη. Έχει καταφέρει τις “εξήντα θανατηφόρες μαχαιρίες” που έπρεπε να δώσει η Άννα Βίσση επι σκηνής στο συμπρωταγωνιστή της, για την ρόκ όπερα του Νίκου Καρβέλα “Oι Καμπάνες του Edelweiss” σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, ενώ ακόμα και για τις ταινίες Pilgrimage (που συμμετείχε ο Tom Holland, Spider-Man του MCU), Miss Violence, Love me not, The Republic, Nήμα και Άλυτη. Για τις τρείς τελευταίες μάλιστα ήταν προτεινόμενος για βραβείο Ειδικών Εφέ και Κινηματογραφικής καινοτομίας από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου. Και αυτά είναι μόλις μερικά από τα πολλά projects που έχει δουλέψει!

Three Pixels Lab/Χρήστος Αρφάνης: Πώς ξεκίνησε η αγάπη σου για την δημιουργία ειδικών εφέ; Είναι εύκολο για κάποιον στην Ελλάδα να ασχοληθεί με αυτό τον χώρο; Προκόπης Βλασερός: Η αγάπη για τα εφέ ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία (Δημοτικό) όπου περνούσα τον ελεύθερο χρόνο μου βλέποντας βιντεοκασέτες Τρόμου και Φαντασίας τις οποίες φυσικά νοίκιαζα απο το βιντεοκλάμπ της γειτονιάς στην Πλατεία Βικτωρίας. Τις ταινίες αυτές τις επέστρεφα τόσο αργοπορημένες που εάν τις αγόραζα θα πλήρωνα λιγότερα…Είχα από τότε ιδιαίτερη λατρεία προς τα ”τέρατα” και τα ”περίεργα πλάσματα” που εμφανίζονταν κατα κόρον στις ταινίες του είδους. Μπορεί να μην ήξερα τον τρόπο (και σίγουρα όχι τον κόπο) που φτιάχνονται όλα αυτά, όμως ένιωθα πάντα ότι αυτό είναι το απόλυτο επάγγελμα για μένα. Στην Ελλάδα δυστυχώς δεν έχουμε αγγίξει τον Τρόμο σαν κινηματογραφικό είδος, πράγμα που είναι μεγάλο κρίμα κατα τη γνώμη μου, μιάς και έχουμε απίστευτες και παράξενες ιστορίες τρόμου στην λα’ι’κή μας παράδοση, ας μή μιλήσουμε για πλάσματα και τέρατα (βλέπε Ελληνική μυθολογία)

Three Pixels Lab/Χρήστος Αρφάνης: Πότε ξεκίνησες επαγγελματικά να δημιουργείς ειδικά εφέ; Προκόπης Βλασερός: Η επαγγελματική μου δράση ξεκίνησε το 2008 με τη σειρά του Πάνου Κοκκινόπουλου ”Μαύρα Μεσάνυχτα”.Πρώτη σοβαρή δουλειά το απανθρακωμένο πτώμα του Αποστόλη (Ναι μπορει να μην έχουμε τέρατα ομως κάμ’όν και τα πτώματα είναι εξίσου όμορφα) Είχα κάνει κάποια πράγματα πρίν από αυτό όμως σε πιό ερασιτεχνικό πλαίσιο.

Three Pixels Lab/Χρήστος Αρφάνης: Τι γνώσεις χρειάζεται να έχεις κάποιος για να πετύχει στη δημιουργία ειδικών εφέ; Τι συμβουλές θα ήθελες να δώσεις σε κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με αυτή την καλλιτεχνική δημιουργία; Προκόπης Βλασερός: Σίγουρα ένα σημαντικό κομμάτι είναι η μελέτη της ανατομίας του ανθρώπινου(και οχι μόνο) σώματος , περιέχει ζωγραφική,γλυπτική και χημεία, πέρα απο αυτό ένα τεράστιο κομμάτι της δουλειάς είναι η αντίληψη, η παρατήρηση και φυσικά η υπομονή, αυτό έλεγα από την πρώτη μέρα στην βοηθό μου Μαρία Στάικου , η οποία είναι το δεξί μου χέρι σε κάθε πρότζεκτ τα τελευταία 5 χρόνια και είμαι πολύ τυχερός που δουλεύουμε μαζί.

Three Pixels Lab/Χρήστος Αρφάνης: Έχεις κάποια μελλοντικά projects που συμμετέχεις και μπορούσες να μοιραστείς μαζί μας; Προκόπης Βλασερός: Ενδεικτικά απο ταινίες που προβλήθηκαν πρόσφατα: -Man of God , αναλάβαμε το τελικό στάδιο γήρανσης του Άρη Σερβετάλη στο ρόλο του Αγίου Νεκταρίου καθώς επίσης και το προσθετικό makeup του θρυλικού Mickey Rourke. -Καλάβρυτα 1943 διάφορα προσθετικά makeups από τράυμα στο χέρι το οποίο αιμοραγούσε καθόλη τη διάρκεια της σκηνής,προσθετική ανοιγμένη κοιλιά με έντερα, επίσης εμφανίζεται και ο “Νικολάκης” το ομοίωμα βρέφους μας : ) πρέπει να φτιάξω imdb για αυτό το μωρό, εμφανίζεται συχνά … Απο ταινίες που δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμα θα ήθελα να αναφέρω: -Ηοly Emy (σκηνοθεσία Αρασέλη Λαιμού) , πολλά και ευφάνταστα εφέ (είμαι ιδιαίτερα περήφανος για αυτά που καταφέραμε στη συγκεκριμένη δουλειά) -Τhe Ghosts of Monday (σκηνοθεσία Francesco Cinquemani) ταινία Τρόμου με Giallo στοιχεία , το γυρίσαμε στην Κύπρο, υπέροχη εμπειρία και κρύβει εκπλήξεις που δεν μπορώ να αποκαλύψω… -Rise η αλλιώς Greak Freak μία σπουδαια συνεργασία με την Faliro House για τεράστιο Αμερικάνικο στούντιο. -Μinore (του Κωνσταντίνου Κουτσολιώτα) ‘Ενα Lovecraftian’s horror με κωμικά στοιχεία ! ‘Εχει ακόμα πολύ δουλειά στο post production (ψηφιακά εφέ) φαντάζεστε το λόγο… Από projects που δουλεύουμε αυτή τη στιγμή και πρόκειται να ξεκινήσουν να προβάλλονται σύντομα : Ο Δάσκαλος (νέα σειρά του Χριστόφορου Παπακαλιάτη), Ο Όρκος (νέα σειρα της ΕΡΤ με ιατρικά περιστατικά σε σκηνοθεσία Σπύρου Μιχαλόπουλου), The Friend (νέα σείρα της Φωτεινής Αθερίδου σε σκηνοθεσία Σέργιου Κωνσταντινίδη) , Αγάπη Παράνομη (νέα σειρά της ΕΡΤ σε σκηνοθεσία Νίκου Κουτελιδάκη) , Milky Way (νέα σειρά του Mega σε σκηνοθεσία Βασίλη Κεκάτου) ενώ παράλληλα ετοιμάζουμε κάποια πολύ ενδιαφέροντα πράγματα για την καινούργια ταινία του Γιώργου Ζώη.

Ο Προκόπης Βλασερός βρίσκεται στο Instagram εδώ και στο Facebook εδώ. Μείνετε συντονισμένοι στο Three Pixels Lab για όλα τα τελευταία νέα! Αρχική δημοσίευση: Three Pixels Lab

4 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page