top of page
Search
  • Writer's pictureChristos Arfanis

Χάρης Ρώμας - Συνέντευξη



Χρήστος Αρφάνης 4 May, 2020


Ο Χάρης Ρώμας είναι ένας από τους πιο γνωστούς Έλληνες ηθοποιούς. Σίγουρα πολλοί από εμάς τον γνωρίζουμε, καθώς έχει στο βιογραφικό του γνωστές και δικαιολογημένα επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές, όπως το Κωνσταντίνου και Ελένης και το Καφέ της Χαράς.


Ένας πολυτάλαντος άνθρωπος

Ο Χάρης Ρώμας έχει ένα πλούσιο βιογραφικό με τηλεοπτικές σειρές, τηλεταινίες, βιντεοταινίες, θέατρα και κινηματογραφικές ταινίες. Ακόμα, έχει γράψει στίχους για πολλά τραγούδια, που ίσως έχουμε βρεθεί να σιγοτραγουδάμε από μέσα μας (ή και δυνατά), καθώς οι στίχοι εκφράζουν με όμορφο τρόπο κρυφά συναισθήματα που δεν τολμάμε να πούμε.


Επιτυχημένη πολιτική πορεία

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 ήταν υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Αττικής στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών, με την παράταξη του Γιώργου Πατούλη, με την οποία και εξελέγη. Έχει οριστεί εντεταλμένος σύμβουλος θεατρικών και μουσικών εκδηλώσεων.


Βιογραφικά στοιχεία

Αποφοίτησε από τη σχολή Μωραΐτη και εισήχθη στην Ιατρική σχολή Αθηνών. Αντί για γιατρός όμως επέλεξε να γίνει ηθοποιός και σπούδασε στις δραματικές σχολές του Θεάτρου Τέχνης και Κατσέλη.



Είναι μεγάλη τιμή του threepixelslab.gr αλλά και δική μου, που μου παραχωρεί συνέντευξη ένας τόσο σπουδαίος και ταλαντούχος ηθοποιός, σεναριογράφος αλλά και πρόσφατα εντεταλμένος σύμβουλος θεατρικών και μουσικών εκδηλώσεων. Οι περισσότεροι, εάν όχι όλοι, σε γνωρίζουμε από την σειρά Κωνσταντίνου και Ελένης. Εκεί συμπρωταγωνιστείς με την Ελένη Ράντου ενώ στο σενάριο είσαι μαζί με την πολύ σπουδαία Άννα Χατζησοφιά. Σε γνωρίζουμε επίσης και από το Καφέ της Χαράς, το οποίο πρόσφατα για μεγάλη μας χαρά επέστρεψε με νέα επεισόδια.


Χρήστος Αρφάνης: Η δημοφιλής σειρά Κωνσταντίνου και Ελένης μπορεί πράγματι να έχει δυνατό κοινό, αλλά ποιά είναι η γνώμη σου σχετικά με την παρακάτω φράση; «Η συχνή επανάληψή της προκαλεί έκθεση των ηθοποιών, καθώς το κοινό θα τους ταυτίσει με συγκεκριμένους ρόλους την στιγμή που δεν θα έπρεπε. Όπως και ρόλους οι οποίοι ίσως δεν είναι καθοριστικοί για την καριέρα τους.»Με λίγα λόγια, είναι καλή ή κακή η επανάληψη των μεγάλων σειρών από τα κανάλια στην εικόνα τον ηθοποιών; Σε πειράζει προσωπικά που ο κόσμος σε αποκαλεί «Κατακουζίνα» και «Ουδεπώποτα» την στιγμή που έχεις και άλλους ενδιαφέροντες ρόλους στην καριέρα σου; Προσωπικά μου αρέσουν αρκετά και άλλοι ρόλοι σου όπως ο Διονύσης Δάγκας, ο Μίμης Μεταξάς, απολαμβάνω τα guest σου σε πολλές σειρές και τις εμφανίσεις σου σε θεατρικές παραστάσεις και θα ήθελα ακόμα να αναφέρω έναν ρόλο ενός χαρακτήρα που δεν μας έχεις συνηθίσει, τον Γεράσιμο Μαντούβαλο του Λίφτινγκ.

Χάρης Ρώμας: Οι επαναλήψεις των τηλεοπτικών σειρών δεν σηματοδοτούν το ίδιο πράγμα για όλους τους δημιουργούς και όλους τους καλλιτέχνες. Υπάρχουν επαναλήψεις που προβάλλονται μόνο για να γεμίζουν ώρες προγράμματος χωρίς κόστος για το κανάλι αλλά και χωρίς να αποφέρουν έσοδα. Υπάρχουν όμως και κάποιες πολύ λίγες σειρές (μεταξύ των οποίων και δικές μου) που προβάλλονται με μεγάλη τηλεθέαση. Αυτό τις καθιστά (λόγω των διαφημιστικών εσόδων τους) χρυσωρυχεία για το κανάλι αλλά και διαχρονικό καύχημα για τους δημιουργούς των. Νεότερος, φοβόμουνα την ταύτιση. Αλλά μέσα στα χρόνια με τον ίδιο ενθουσιασμό το κοινό με απεκάλεσε χασοδίκη(από τον Δάγκα ),Κατακουζίνα(από τον Κατακουζινό) και Ουδεπώποτα(από τον Πώποτα). Όταν έχεις καταφέρει να κάνεις τρεις, τουλάχιστον, ήρωες τόσο αγαπητούς στον κόσμο δεν είσαι κανένας από αυτούς. Είσαι ο Χάρης Ρώμας που κάνει καλά την δουλειά του!


X.A: Πώς άλλαξε η καλλιτεχνική δημιουργία όλα αυτά τα χρόνια; Τι έμεινε ίδιο και τι εξελίχθηκε στον τρόπο δημιουργίας τηλεοπτικών σειρών, από την συγγραφή του σεναρίου μέχρι την τελικά γυρίσματα; Είναι καλύτερα τα πράγματα τότε ή τώρα;

Χ.Ρ: Μέσα στα 35 χρόνια που κάνω τηλεόραση φυσικά έχουν αλλάξει πάρα πολλά. Είναι τεράστια η βελτίωση της εικόνας και του ήχου με την εξέλιξη της τεχνολογίας (digital εικόνα, Dolby ήχος κλπ). Τώρα πια βλέπω γύρω μου στα γυρίσματα πολύ πιο εξελιγμένα, κομψά μηχανήματα και φώτα, όλα μεγάλης ακριβείας. Ο κόπος όμως που καταβάλουν οι καλλιτέχνες και οι τεχνικοί είναι πάντα πολύ μεγάλος, αν τους ενδιαφέρει να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Τίποτα δεν γίνεται καλά χωρίς κατάθεση ταλέντου και εμμονή στην λεπτομέρεια. Σε σχέση με το κομμάτι της συγγραφής υπάρχει επίσης πολύ μεγάλη αλλαγή. Κυρίως γατί εδώ και δέκα χρόνια η τηλεοπτική αγορά, για να έχει προϊόν περισσότερο και φθηνότερο, κατακλύζεται από format εισαγόμενα που διασκευάζουν ομάδες νέων, συνήθως, σεναριογράφων. Έτσι όμως, δεν δίνεται η δυνατότητα για πρωτότυπα, αυθεντικά Ελληνικά σενάρια. Εγώ είμαι μία από τις πολύ λίγες εξαιρέσεις πρωτογενούς δημιουργού.


X.A: Είναι ίσες οι καλλιτεχνικές ευκαιρίες στην Ελλάδα για κάποιον αναγνωρίσιμο και για κάποιον ανερχόμενο ταλαντούχο μαθητή/μαθήτρια δραματικής σχολής ο οποίος δεν έχει μεγάλη ή και καθόλου προβολή για παράδειγμα;

Χ.Ρ: Τα καλλιτεχνικά επαγγέλματα ήταν ανέκαθεν εκείνα με τους μεγαλύτερους δείκτες ανεργίας παγκοσμίως. Μπορεί αυτό να είναι το τίμημα για την ευεξία και την απόλυτη ελευθερία που σου δίνει η αληθινή τέχνη, δεν ξέρω… Παλιότερα οι νέοι ηθοποιοί προσπαθούσαν στα πρώτα τους βήματα να εξασφαλίσουν μικρούς ρόλους σε κινηματογραφικές ταινίες για να σπάσουν το φράγμα της ανωνυμίας. Τα τελευταία 35 χρόνια (όσα και η καριέρα μου δηλαδή) το κυνήγι των ρόλων μεταφέρθηκε στην τηλεόραση. Ποτέ δεν ήταν εύκολο και ποτέ δεν θα είναι, γιατί πάντα σε αυτά τα επαγγέλματα η προσφορά θα είναι μεγαλύτερη από την ζήτηση. Όσοι έχουν αποκτήσει δύναμη καλό είναι να ξεχωρίζουν κάποιους νέους και να τους δίνουν την ευκαιρία να καθιερωθούν. Εγώ το θεωρώ υποχρέωση μου να φροντίζω για την συνέχεια της αλυσίδας προσθέτοντας κρίκους.


X.A: Τι συμβουλές θα έδινες σε νέους ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με την ηθοποιία και το σενάριο;

Χ.Ρ: Συμβουλεύω να συνεχίζουν αδιάκοπα τις προσπάθειες τους για να εξελίσσουν τα ταλέντα τους και το έργο τους. Παράλληλα όμως, να έχουν εξασφαλίσει τουλάχιστον ένα λιτό ζειν. Είτε (και αυτό είναι προτιμότερο) από την δουλειά τους στη τέχνη, είτε έστω από οικογενειακή περιουσία που τους στηρίζει. Η τέχνη μπορεί πράγματι να προκύψει και μέσα από μεγάλες στερήσεις αλλά, πιστέψτε με, σε αυτή την περίπτωση είναι εξαιρετικά επίπονη και ψυχοφθόρα.


X.A: Ποιά είναι τα σχέδια σου για το κοντινό μέλλον; Ετοιμάζεις κάποια νέα δουλειά; Υπάρχει κάτι που θα ήθελες να μας πεις σχετικά με την συνέχεια του Καφέ της Χαράς που ήδη γράφετε νέα επεισόδια με την Άννα Χατζησοφιά;

Χ.Ρ: Ως τομεάρχης πολιτισμού της Περιφέρειας Αττικής έχω όνειρο να φτιάξω ένα φεστιβάλ συγγραφής και παρουσίασης νεοελληνικού έργου. Επίσης, καταβάλλω κάθε προσπάθεια για να τελειώσουν οι εργασίες και να λειτουργήσει ξανά το εμβληματικό θέατρο του Λυκαβηττού. Ως καλλιτέχνης έχω τόσα σχέδια για θέατρο, για κινηματογράφο και για τηλεόραση που δεν φτάνει μία ζωή για να τα υλοποιήσω!



Ο Χρήστος Αρφάνης και η ομάδα του Three Pixels Lab θα ήθελαν να ευχαριστήσουν θερμά τον Χάρη Ρώμα για την συνέντευξη και να του ευχηθούμε καλή επιτυχία στο έργο του και με μια καλή και επιτυχημένη επιστροφή του Καφέ της Χαράς.


Πηγή https://threepixelslab.gr/synentefkseis/63267/charis-romas-synentefksi-ton-agapimeno-ithopoio-kai-senariografo/

3 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page